Перші випадки зараження

09.12.2014 19:31

Початок 70-х років
На початку 1970-х років в прототипі сучасного інтернету - військовій комп'ютерній мережі APRAnet - був виявлений вірус Creeper. Написана для колись популярної операційної системи Tenex, ця програма була в змозіі самостійно ввійти до мережі через модем і передати свою копію віддаленій системі. На заражених системах вірус виявляв себе повідомленням: "IM THE CREEPER : CATCH ME IF YOU CAN". Пізніше для видалення настирливого, але в цілому нешкідливого вірусу, невідомим була створена програма Reaper. За своєю суттю це був вірус, що виконував деякі функції, властиві антивірусу: він розповсюджувався обчислювальною мережею і, у разі виявлення тіла вірусу Creeper, знищував його.


1981 рік
Широке розповсюдження комп'ютерів марки Apple II привернуло увагу до цієї платформи авторів вірусів. Не дивно, що перша в історії дійсно масова епідемія комп'ютерного вірусу відбулася саме на Apple II. Вірус Elk Cloner записувався в завантажувальні сектори дискет, до яких йшло звернення. В ті часи це здавалося неймовірним і викликало у рядових користувачів стійкий зв'язок між вірусами і позаземними цивілізаціями, що намагаються завоювати світ. Враження від вірусу посилювалося його проявами: Elk Cloner перевертав зображення на екрані, примушував текст блимати, виводив різноманітні загрозливі повідомлення.


1986 рік
Зареєстрована перша глобальна епідемія вірусу для IBM-сумісних комп'ютерів. Вірус Brain, що заражає завантажувальні сектори дискет, протягом декількох місяців розповсюдився практично по всьому світу. Причина такого "успіху" полягала в повній непідготовленості комп'ютерного суспільства до зустрічі з таким явищем, як комп'ютерний вірус: антивірусні програми ще не набули такого широкого поширення як зараз, а користувачі, у свою чергу, не дотримувалися основних правил антивірусної безпеки. Ефект від епідемії, що відбулася, посилювався поганим знайомством суспільства і невивченістю феномена "комп'ютерний вірус". Услід за виявленням Brain один за іншим стали з'являтися науково-фантастичні романи, присвячені вірусам.
Вірус Brain був написаний в Пакистані 19-річним програмістом Баситом Фарук Алві (Basit Farooq Alvi) і його братом Амжадом (Amjad), що залишили у вірусі текстове повідомлення, що містить їх імена, адресу і телефонний номер. Як затверджували автори вірусу, що працювали в компанії з продажу програмних продуктів, вони вирішили з'ясувати рівень комп'ютерного піратства у себе в країні. Крім зараження завантажувальних секторів і зміни міток дискет на фразу (c) Brain вірус нічого не робив: він не надавав ніякої побічної дії і не псував інформацію. Але експеримент швидко вийшов з-під контролю і виплеснувся за межі Пакистану.
Цікаво, що вірус Brain був також і першим вірусом-невидимкою. При виявленні спроби читання зараженого сектора диска вірус непомітно "підставляв" його незаражений оригінал.

Детальніше тут: https://www.unicyb.kiev.ua/~boiko/it/ref/Rubinets_referat.htm

Контакт

Технічний консультант zhmon1998@gmail.com